Tinerii antreprenori sunt pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova

Tinerii antreprenori sunt pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova
Proiectul co-finanțat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Polone în cadrul programului polonez de cooperare pentru dezvoltare.

Scopul principal al proiectului constă în integrarea tinerilor polonezi cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani din Republica Moldova în economia țării prin promovarea creării și dezvoltării întreprinderilor durabile.

Obiective specifice ale proiectului:

1. Susținerea tinerilor polonezi din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani în procesul de instituire a propriei afaceri prin training-uri (cursuri), vizite de studiu

2. Promovarea antreprenoriatului în rândul tinerilor din Republica Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani prin training-uri (cursuri), vizite de studiu și prelegeri deschise

3. Sporirea nivelului de cunoștințe al tinerilor care participă la proiect cu privire la principiile de instituire și funcționare a propriei afaceri

4. Stabilirea unor relații de lungă durată între tinerii care participă la proiect și antreprenorii locali prin participarea comună la activitățile proiectului

Prin implementarea proiectului, vom oferi grupului de tineri polonezi, formată din 60 de persoane cu vârsta între 18-35 de ani, domiciliați în or. Chișinău, Bălți sau Transnistria cunoștințe teoretice și practice în domeniul creării și conducerii unei afaceri. Printr-o serie de acțiuni integrate, dorim să promovăm relațiile antreprenoriale în rândul acestor tineri, încurajând interesul pentru subiectul larg al antreprenoriatului, precum și motivând inițierea propriei afaceri.

În cadrul proiectului, se planifică desfășurarea training-urilor (cursurilor) de antreprenoriat, cu studierea elementelor de bază ale creării și desfășurării propriei afaceri. Sunt planificate 3 training-uri (cursuri) în 3 regiuni diferite – Chișinău, Bălți, Transnistria. Fiecare training (curs) va cuprinde 100 de ore. La fiecare training (curs) vor participa 20 de persoane.

Participanții la training (curs) vor primi materiale de instruire și, de asemenea, acestora vor fi rambursate cheltuielile asociate călătoriilor și meselor în perioada instruirii.

Toate training-uri (cursuri) se vor desfășura pe teritoriul Republicii Moldova.
Sunt planificate următoarele module (unități) de instruire:
Nr.Denumire
1Modulul (unitatea) I – antreprenoriat – introducere (întreprindere – definiții, caracteristici, obiective și tipuri, baze juridice ale desfășurării activității, exerciții practice).
2Modulul (unitatea) II – bazele antreprenoriatului – ce este o bază a antreprenoriatului si prin ce se caracterizează? Este posibil să înveți antreprenoriatul? Cum găsești o idee pentru afacerea ta?
3Modulul (unitatea) III – eu în calitate de antreprenor – sunt antreprenor, verifică dacă ți se potrivește, planul de afaceri, de unde să începi, surse de finanțare a afacerii, exerciții practice
4Modulul (unitatea) IV – procedura de înregistrare a afacerii – începutul, ce trebuie să știi înainte de legalizarea afacerii, înregistrarea afacerii pas cu pas, exerciții practice
5Modulul (unitatea) V – conduc o afacere – finanțe în propria companie, marketing și achiziția (căutarea) clienților, cum să nu ajung la inițierea procedurii de faliment?

Training-ul (cursul) se finalizează cu susținerea unui examen, iar participanții la acesta vor primi certificate care confirmă participarea și cunoștințele dobândite.


Training-uri (cursuri) vor include, de asemenea, vizite de studiu la antreprenorii polonezi. Sunt planificate 4 vizite, fiecare dintre acestea durează 3 zile. 5 persoane vor participa în cadrul fiecărei dintre vizite.
Vizitele vor fi efectuate pe teritoriul voievodatului Lublin și vor fi de natura unor întâlniri practice cu antreprenorii,

oferind posibilitatea de a discuta, pune întrebări și schimb practic de experiență. În cadrul fiecărei vizite, va exista și posibilitatea de a vizita unele întreprinderi și de a discuta cu angajații acestora, precum și de a face cunoștință cu specificul de lucru.
Vor fi asigurate cazarea și mesele pentru participanți și, de asemenea, acestora urmează a fi rambursate cheltuieli de călătorie.


Anul viitor, este planificată co-finanțarea a 15 participanți selectați – valoarea fiecărei dintre subvenții constituind 29.000 zloți – pentru fondarea propriei afaceri.
În calitate de bază pentru acordarea subvenției vor servi actele pentru participare completate în modul corespunzător, precum rezultatul pozitiv al interviului.


Subvenția va fi una forfetară sau în tranșe – planul de subvenționare va fi elaborat individual pentru fiecare participant.
Fiecare dintre beneficiarii subvenției, pe tot parcursul anului de implementare a proiectului va fi obligat să ia permanent în considerare costurile finanțate de subvenția acordată.


În calitate de activitatea suplimentară pentru acordarea subvențiilor pentru crearea și desfășurarea afacerii vor servi întâlnirile individuale cu consultanții de afaceri. Sunt planificate 5 întâlniri a câte 2 ore pentru fiecare beneficiar al subvenției. Întâlnirile vor avea loc pe tot parcursul anului de afaceri, în funcție de necesitățile persoanelor.
Scopul întâlnirilor va consta în oferirea participanților la proiect unor sfaturi practice și sprijin, precum și asistență reală în procesul de fondare și desfășurare a propriei afaceri.


Partenerul pe teritoriul Republicii Moldova este Centrul pentru Dezvoltare și Antreprenoriat Moldova-Polonia, str. Meșterul Manole 12/2, et. 3, mun. Chișinău, Republica Moldova, MD-2052